keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Donitsit vapun jälkeen


Jäikö sinullekin vapusta vajaa litra kerran käytettyä munkinpaistoöljyä? Tässä tapa käyttää se ja ilahduttaa muita suussasulavilla donitseilla. Ohje on uusimmasta Kodin kuvalehdestä pienin muutoksin.

Donitsit n. 20 kpl

2 munaa
1 dl sokeria
2 dl maitoa tai kermaa
2 tl sitruunankuorta
1/2 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl voisulaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen

Kuorrutus:
(2-3 rkl vettä tai 100g valkosuklaata)
4 dl mansikanmakuista tomusokeria

Vatkaa munat ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi, jonka ei tarvitse olla niin kiinteää kuin sokerikakkua leivottaessa.

Lisää vaahtoon maito ja mausteet. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja lisää seos taikinaan.

Sekoita lopuksi mukaan voisula. Älä vaivaa taikinaa.


Kaaviloi taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Huom! Älä tee liian ohutta, tulee muuten kuivia! Käytä apuna reilusti jauhoja.

Ota taikinasta esim. juomalasilla pyöreitä paloja ja tee keskelle reikä. Itselläni oli metallinen muotti ja pienempään reikään käytin tyllaa.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Voit kokeilla kuumuutta myös pienellä taikinapalalla. Jos pala alkaa ruskistua ja kiehua, öljy on valmista.


Uppopaista donitsit kullanruskeiksi, älä päästä liian tummiksi. Muutoin niistä tulee kuivia. Laita donitsit talouspaperin päälle valumaan.

Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi. Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen.


Omat vinkkini:
  • Kaaviloi taikina mieluummin paksummaksi kuin sentti, jotta donitseista tulee tarpeeksi meheviä.
  • Säätele öljyn lämpötilaa paiston aikana. Jos öljy alkaa höyrytä, on aika laskea lämpötilaa.
  • Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla, jos öljy syttyy palamaan, tukahduta palo kannella, ÄLÄ VEDELLÄ. Liesituuletinta ei myöskään kannata laittaa päälle.
  • Kuorrutteeseen sopisi hyvin valkosuklaa mukaan, ehkä noin 100g sulatettuna. Silloin riittää puolet tomusokerista eli 2 dl ja ei vettä lainkaan.
  • Jos et aio syödä kaikkia heti, pakasta donitsit.




Njam!

***Äitimarja***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)