torstai 11. joulukuuta 2014

Viikon 50 positiivinen ajatus: Paljon terveellistä ruispiparia

Näitä ruispipareitahan on lähes suositeltavaa syödä, ihan jo (mielen)terveydenkin kannalta :)
Löysin aivan ihanan herkullisten ruispipareiden ohjeen. Jos teillä kuluu pipareita tonneittain joulun alla, niin tässä ehkä hiukan paremman mielen tuova vaihtoehto normipiparille. Lisäksi nämä ovat todella hyvän makuisia.

En laittant ihan samoja mausteita, kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta melkein. Meillä Herra J. ei pidä korianterista, joten se jäi pois ja tilalle tuli kardemummaa. Muitakin mausteita laitoin hiukan varovaisemmalla kädellä, jotta Mustikkasormi ei vierastaisi.

Ruispiparit

200g voita
2 dl tummaa siirappia
3 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
1,5 rkl kardemummaa
1 rkl neilikkaa
0,5 rkl inkivääriä
1 rkl  maustepippuria
2 kananmunaa
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 tl soodaa
2 dl mantelijauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Mittaa voi, fariinisokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja keitä kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä seos.
Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita tasaiseksi.
Lisää sooda ruisjauhoihin ja seos siirappiseokseen, lisää mantelijauhe. Sekoita vehnäjauhot mukaan parissa erässä.
Kokoa taikina tiiviiksi massaksi ja peitä kannella tai kelmulla ja anna tekeytyä yön yli jääkaapissa.
Työstä taikinaa noin 1/3 erissä. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla muutaman millimetrin paksuiseksi. Tästä taikinasta tulee hyvät piparit sekä superohuina versioina, että reilusti paksumpinakin. Ota piparimuotilla pipareita ja jätä pipareiden väleihin kohoamisvaraa.
Paista noin 6 min. 200 asteessa.

Tänä vuonna hankin kaksi uutta piparimuottia: traktorin ja paloauton.
Taikina kohoaa uunissa melko paljon, minkä ansiosta kaksi sydäntä tarrautui söpösti toisiinsa.
Rakkaat piparit rakkaissa purkeissa.

Makoista joulun odotusta!


***Äitimarja***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)