perjantai 17. lokakuuta 2014

Viikkojen 41 ja 42 positiiviset asiat: Punaposket ja isovanhemmat

Mehevä puolukkapiirakka kuuluu meidän perheen syksyyn.
Olimme koko marjaperheen voimin vierailulla mummulassa, joten positiivinen kirjoittelu jäi viime viikolta. Joten nyt tulee kaksi ihanaa asiaa näiltä viikoilta.

Kardemummaa

Mummulassa oli mukavaa. Mustikkasormi ravasi saunan ja takapihan ikkunan väliä ja toisteli: kiuasta kattoon, vippura, kiuasta kattoon, vippura... (Vippura on takapihalla oleva myyränkarkotin, joka pyörii vippuran tavoin kepin nokassa.) Kiuas on puilla lämmitettävä, ja vetoaa pienen pojan mieleen.

Mummulassa on aina ihana piipahtaa. Mustikkasormi saa mielin määrin jakamatonta huomiota mummulta ja me vanhemmat saamme levätä rauhallisin mielin päiväuniaikaan.

Tällä kertaa kävimme paikallisessa luomu- ja lähiruokakaupassa. Herra J. sai lisää pienpanimoiden oluita ja itse ostin teetä ja suomalaista kardemummasuklaata. Ihana mauste, yksi lempimausteistani. Suklaata mutustellessani toivoin hartaasti, että reilun kuukauden perhettämme vaivannut sairastelukierre on pian ohi.

Puolukoita

Takaisintulomatkalla poikkesimme hakemassa toisen mummulan tuliaiset. Kolme litraa punaposkisia puolukoita meille kerättynä ja perattuna. Kyllä mummi ja pappa ovat ihania!

Kotiin tultuamme mietin, miten voisin yhdistää nämä kaksi ihanaa makua, joten mieleni palasi lapsuudesta tuttuun leivonnaiseen, puolukkapiirakkaan, jota meillä tehdään aina syksyllä. Huolestuneille tiedoksi, että makeata on, jos joku ehti jo maistaa kirpeän puolukan suussaan.

Kardemumma ja puolukka ne yhteen soppii...

Piirakassa on ihanan mehevä pullapohja, joka maistuu vahvasti kardemummalta. Rapea kauramuru täydentää suutuntumaa.

Mehevä puolukkapiirakka

Pullapohja:
2,5dl maitoa
25g kuivahiivaa tai 1pss kuivahiivaa
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
2 dl spelttijauhoja tms. tummempaa jauhoa
3 dl vehnäjauhoja
75g voita sulana

Muruseos:
2 dl sokeria
2 dl (n. 100g) voita sulana
1 dl vehnäjauhoja
4 dl kaurahiutaleita

Lisäksi:
4-5 dl survottuja puolukoita ja sokeria maun mukaan (itse laitoin 1/2 dl)

Tee pullapohja tavalliseen tapaan ja kaada se pellille leivinpaperin päälle. Levitä nuolijalla ja anna kohota n. puoli tuntia leivinliinan alla.
Valmista muruseos yhdistämällä aineet. Murskaa puolukat ja sokeroi.
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Levitä kohonneen pullapohjan päälle puolukkasurvos ja muruseos.
Paista uunissa noin 15 min.


Makoisaa syksyä kaikille!

***Äitimarja***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)